Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Ahogy a Michelin ikonikussá vált útmutatója, úgy annak „csillagszórási” rendszere is autós, pontosabban utazási vonatkozású. A legszigorúbb, háromcsillagos kitüntetést definíció szerint csak olyan éttermek kaphatják, amelyek meglátogatása önálló úti célként is megállja a helyét – legyen az bármilyen messze. Ha így nézzük, az én háromcsillagos motivátorom az új Porsche Panamera volt, amelyért egészen Prágáig utaztam, hogy végül egymást erősítve a luxusautóhoz egy három Michelin csillagos étterem három Michelin csillagos séfje főzzön rám.

Az elsődleges ok: róla is hamarosan mesélünkAutós újságíróként nagy titkot nem árulok el: a csehországi mesterhármasból megvan a kedvencem, és annak bizony négy kereke van. De nem ragadhatok le mindig az autók világánál. Ha tehetem, szeretek vitorlázni, ha időm engedi, akkor fotózni, és imádom a hasamat is. Utóbbi az önmegvalósítás útját járva legfeljebb jó kis steakek és burgerek készítésében merül ki, de ez nem jelenti azt, hogy ne merülnék el szívesen az ételek világában – mások kalauzolásában.

Séfünk a németországi 10 három Michelin csillagos étterem egyikét vezeti

Ezúttal pedig nem akármilyen navigátorom akadt. A német Christian Jürgens szakácspályafutása kísérletező szellemének és kitartásának köszönhetően hamar felívelt: első Michelin csillagját 30. születésnapján vehette át, majd 10 évvel később, 2008-ban már az ötcsillagos Seehotel Überfahrt éttermét vezette. Innen öt esztendő kellett, mire bezsebelte a harmadik Michelin csillagot is, konyhaművészetének elismeréseként.

A bemutatón hatfogásos menüvel kényeztettek minket, amelyek közös nevezője az extravagáns konyhai megoldások használata, valamint esztétikum tekintetében a természethez való közeliség. Lássuk, hogy néz ki egy három Michelin csillagos séf hozzávetőlegesen 70 ezer forintos menüje!

A cárok reggelije - a lilás árnyalat az előnytelen megvilágítás eredménye

Alul jön a nagy meglepetésA jégre tett kis kaviáros dobozka nem hazudik: a bontás után valóban halikra köszönt minket, de a felső réteg alatt jön a meglepetés. A lágyító, tejszínes jellegű crème fraîche-t egy ropogós, kemény réteg választotta el a már-már lekváros édességű céklarétegtől. A meglehetősen különböző ízek együttes fogyasztása szép harmóniává forr össze, de a nyitó fogás talán így is a leginkább megosztó ízeket hozza.

Hongkongi folyami ráktea: látványfőzés kémia órás hangulatban

Ízre olyan, mint a thai tom yumMár a neve alapján sem hétköznapi étel köszönt minket, amelyet az „élő” elkészítés tovább fokoz. Az eredetileg tea vagy kávé lefőzésére alkalmas edényrendszer, valamint az alatta égő borszeszégő fiatalkorunk kémia óráit idézheti. Talán még a közlekedőedények fejezetből is felrémlik valami, ami megmagyarázza azt, hogy a melegített alaplé miként vándorol felfelé, hogy a bekészített folyami rákkal és zöldségekkel összeforrva elkészüljön, miközben mi az első fogást fogyasztjuk. A végeredményből a levet tálalják, méghozzá egy rákos-gombás-virágos-zöldséges összeállításra öntve. Az ízhatás? Meghökkentően kellemes, és kristálytiszta egyértelműséggel idézi a thai tom yum-ot.

A kockabörtönben tojás sárgája lakozik...

...de mi kiszabadítottukSallangmentes, egyszerű étel, nem akármilyen ízekkel és megvalósítással. Egy érzésre sült-főtt burgonyakockát köszönthetünk, amelyből viszont folyós tojás sárgáját szabadíthatunk ki. Mindez jól harmonizál a francia szarvasgombából készült mártással és a tetején helyet kapó gombákkal. Ízre a vargányát is idézi a fogás, amely meglehetősen intenzív ízekkel operál. De mégsem arat osztatlan sikert asztaltársaságunk körében, ellentétben a negyedik fogással.

Szarvas - csak így egyszerűen. Az egyik legjobb étel, amelyet valaha ettem

A tökéletesen elkészített, szaftos, mégsem véres, végtelenül puha szarvas sült olyat mutatott, amilyet még nem láttunk, és képzeletben már mi is küldtük a Michelin csillagokat a séf és csapata irányába. Hozzá pedig jeruzsálemi csicsóka szolgáltatta a köret alapanyagát, rögtön kétféle textúrában, püréként és főzve is elkészítve. Ha létezik tökéletes ízharmónia, akkor itt megtaláljuk.

Szilvaág - az étel magáért beszél, csak éppen minden része ehető

Az étel, amelyet csupa titok övez. A töltött szilva, a ropogós kis „kavicsok”, a lehullott ágnak tűnő édes köret erőteljes egyediséget hoz az örökzöld szilvásgombócos ízvilágba. De még ezt is felül lehet múlni.

Nehéz elhinni, de a láda pazar édességeket rejtett

A látszat csal: ez bizony egy kiváló desszertTeljesen méltatlan nevet kapott a következő fogás, amelyet nem akármilyen módon tálaltak. Látszólag befutott egy pincér egy tál friss földdel, amelyből elásott nekünk krumplit, melyet társa snidlinges tejföllel ízesített. Csak éppen a föld csokoládé volt, a krumpli héja pedig fehér és klasszikus csokoládé keveréke, mint ahogy a snidlinges tejföl is édes körítésként szolgált. Belül négyféle ízt találtunk, a könnyű epres habtól az erőteljesen csokoládés-nugátos piskótáig. Ízben kiváló, ötletnek és körítésnek pedig csillagos ötös.

Mit is mondhatnánk a konyhaművészet ilyen mértékű kicsúcsosodása mellé? Minden elismerésünket küldjük a séfnek, de hétköznapi, átlag magyar polgárként hétköznapi, átlag magyar gondolatokat is hozhatunk. A hagyományos éttermeink adagjaihoz szokott, éhes férfigyomor bizony kétszer is végig tudná enni a menüsort, igaz, utána már hagyományosan nem tudna hasra fordulni az ágyban este. Viszont érdekes, hogy az extrém ízek és a szélsőségesen minőségi, egyedi hozzávalók is olyan egészet alkottak, amivel teljesen különböző ízlésvilágú egyének egyöntetűen megbarátkoztak.